Srpen 2009

Chobotnice na víně

30. srpna 2009 v 23:00 Mořské potvory
Předem chci říct, že se jedná o tento recept http://cookingshow.stream.cz/video/194515/?autoplay=1 . Něco se s tímhle odkazem ovšem může stát a né každý má tak rychlý internet, aby psychicky zvládnul počkat až se to video načte. Proto tento recept přepíšu na mé stránky. Byla by velká škoda ho tu nemít, protože je to jídlo naprosto vynikající a taková jídla na mé stránky patří!

Suroviny:

  • chobotnice ( koupíte v Tescu mraženou nebo čerstvou viz. rubrika Kde nakupovat)
  • brambory
  • mořská sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • bílé víno
  • česnek
  • listová petržel
Postup:

Chobotnici důkladně omyjeme studenou vodou. I když je už zbavena vnitřností přesto to můžeme vzít malým nožíkem dočista a to co se nám zdá, že tam nepatří ještě odkrojit z vnitřku hlavičky. Nesmíme zapomenout na zub chobotnice který se nachází vespod uprostřed - není problém ho vyjmout nožíkem. Přesvědčíme se že tam žádný zub není ( je složen z několika slupek ). Chobotnici nakrájíme na stejně velké kusy - hlava je jeden kus a pak po dvou chapadlech. Oškrábeme brambory, nakrájíme je na půlky a vložíme do pekáčku. klepeme chobotnici následujícím způsobem: Na prkénko dáme chobotnici ( už naporcovanou), přikryjeme jí potravinovou folií ( tím zabráníme potrhání masa), vezmeme paličku na maso a začneme do ní brutálně bušit. Na videu jste si mohli všimnout že do ní párkrát silou klepne a jde na další - to nestačí. Chce to se nebát a opravdu jí řádně naklepat, protože pak to maso bude daleko jemnější a nebude tuhé a žvýkavé. Do pekáčku hodíme k bramborám naklepané kousky chobotnice. Chobotnici i brambory osolíme a opepříme a přidáme olivový olej. Potom to zalijeme bílým vínem ( nepoužívejte krabicové - když už jste si koupili chobotnici a ruka vás celá bolí od toho naklepávání tak to zalijte kvalitnějším bílým vínem ). Můžete i přidat trochu česneku ale odstraňte klíček než ho nakrájíte nadrobno ( viz. recept Bramborák z rubriky Tradiční česká kuchyně). Pekáček pečlivě zakryjeme alobalem aby nám neunikala pára. Pekáček dáme do trouby na 180°C a pečeme hodinu. Po hodině opatrně vytáhněte pekáček z trouby, opatrně sejměte alobal aby vás nepopálila pára a přebytečnou šťávu vylijeme na pánvičku - trochu šťávy necháme aby nebyla chobotnice a brambory na suchu. Chobotnici a brambory popatláme směsí z nadrobno nakrájeného česneku, nadrobno nasekané petrželky a trošky olivového oleje. Znovu přikryjeme alobalem a vrátíme do trouby na 30 minut. Mezitím šťávu z chobotnice na pánvy pozvolna ohříváme až se její objem zmenší na polovinu. Touto omáčkou zalijeme chobotnici a brambory poté co je dáme na talíř.


Na prvním obrázku je vzhled syrové chobotnice (uprostřed je vidět zub). Na druhém po upečení - krásně se vybarví.


Obchody s BIO potravinami

30. srpna 2009 v 22:08 Kde nakupovat
Obchodů s BIO potravinami je dnes už hodně. Některé jsou více zásobené než jiné. Jedna ve které je velký výběr a která je v mém okolí je ve Vršovicích v ulici Na Spojce. V následujícím odkazu je seznam podobných prodejen po celé ČR:


Můžete mi do vzkazů psát své zkušenosti. S jakou prodejnou jste byli a nebyli spokojení a proč. Ráda to na tyto stránky přidám.

Kvinoa s pestem a pečenými rajčaty

30. srpna 2009 v 21:45 Dietní jídla
Suroviny:
  • větší rajčata
  • snítky čerstvého rozmarýnu
  • pesto
  • kvinoa ( koupíte v bio potravinách viz rubrika Kde nakupovat)
  • olivový olej
Postup:

Předehřejte troubu na 200°C. Do pekáčku dejte na dno vrstvičku olivového oleje dejte na něj celá rajčata a posypte lístky rozmarýnu, trošku oleje dejte i na rajčata - nespálí se a nepraskne slupka. Vložte pekáček s rajčaty do trouby na 20 minut. Mezitím poduste v kastrůlku doměkka kvinou. Kvinou sceďte dejte na talíř k ní přidelte pečená rajčata a polijte 1 - 2 lžícemi pesta. *

* množství rajčat a kvinoi záleží jen na vás měli by být ale v poměru 1:1

Tip: Pesto si můžete udělat sami doma. Na pesto je potřeba:
  • 1 vrchovatá hrst čerstvé bazalky
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 g piniových jader
  • 1 malý stroužek česneku
Všechny suroviny se v mixéru ušlehají na pesto. Pesto které lze koupit ve většině obchodů chutná ale také skvěle, a tak si nemyslím že je potřeba si ho připravovat doma.

Bramborák

28. srpna 2009 v 10:56 Tradiční česká kuchyně
Suroviny:
  • 0,5 kg brambor
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • 100 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • majoránka
  • 250 g sádla
Postup:

Oloupané syrové brambory nastrouháme a vymačkáme, abychom se zbavili přebytečné vody a škrobu. Přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku, česnek* a hladkou mouku a zamícháme těsto. Do mírně rozpálené pánve dáme sádlo a naběračkou přidáváme bramborákové těsto. Bramboráky smažíme po obou stranách dozlatova.

* česnek se před nakrájením na drobno musí podélně rozříznout a vyjmout z něj celý klíček který je uvnitř - odstraněním této části nebudou konzumenti cítit česnekem a mít problémy se zažíváním

Tip: Aby bramboráky nebyly tak mastné je dobré dát je na vrstvu papírových utěrek nebo ubrousků které vsáknou přebytečný tuk a teprve potom je podávat.


Cheesy

27. srpna 2009 v 22:19 Kde nakupovat
V obchodě Cheesy se dají koupit různé sýry a vína. Sýry si můžete ochutnat což je velkou výhodou.

na následující stránce si můžete přečíst článek o síti těchto obchodů:


internetová stránka: http://www.vemeno.com/

Parpadelle s omáčkou Carbonara

27. srpna 2009 v 22:06 Těstoviny
Suroviny:

  • čerstvé těstoviny Parpadelle *
  • mořská sůl
  • olivový olej
  • omáčka Carbonara *
  • sušená rajčata *
  • parmazán *
* všechny tyto suroviny lze koupit v obchodě Aromi ( viz. rubika Kde nakupovat) omáčka Carbonara se dá sehnat i v obchodech Marcs & Spencer

Postup:

Těstoviny Parpadelle vaříme v osolené vodě ( měla by být tak slaná jako mořská voda ) s lžící olivového oleje po dobu 4 minut. Zatímco se těstoviny vaří ohřejeme v hlubší pánvi omáčku Carbonara do které přidáme najemno nakrájená sušená rajčata ( množství rajčat podle chuti - méně je v tomto případě lepší než více ( 6 plátků stačí pro tři porce) - při větším množství se z toho stane kyselá rajčatová omáčka což není cílem), do pánve dáme uvařené těstoviny - nenecháme je úplně odkapat - je dobré když v nich zůstanou 2 - 3 lžíce vody. Smícháme je s omáčkou aby byly dobře ochucené. Před podáváním posypeme nahrubo nastrouhaným parmazánem.

Tip: K tomuto jídlu se hodí bílé víno.

Aromi La Bottega

27. srpna 2009 v 21:50 Kde nakupovat
V této prodejně / internetovém obchodě lze koupit extra panenské olivové oleje, čerstvé těstoviny, sušená rajčata, omáčky, vína, čerstvé ryby, lanýže,...

prodejna:

Aromi La Bottega
Mánesova 83
Praha 2

Otevřeno Po - Pá 11 - 20:30, So 11 - 19




Frutisimo Fresh

27. srpna 2009 v 21:31 Kde nakupovat
Ve Frutisimo Fresh se prodává čerstvá šťáva z pomerančů, nakrájené čerstvé ovoce, ovocné koktejly, ....

internetová stránka: http://www.fruitisimo.net/fresh/



Francouzské palačinky

27. srpna 2009 v 21:16 Dezerty
Suroviny:
  • mléko (plnotučné)
  • hladká mouka
  • vejce
  • sůl
  • vanilkový cukr
  • cukr
  • pomeranče
  • pomerančová šťáva ( čerstvá)
  • Gran Marnier ( koňak)
  • máslo ( tedy živočišný tuk)
  • sádlo
Postup:

Z mouky, mléka, soli a vanilkového cukru vymícháme hladké těsto do kterého přidáme vejce. Na rozpálené pánvi s trochou sádla pečeme tenké medově zlaté palačinky. Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr, který zalijeme pomerančovou šťávou a necháme svařit na požadovanou hustotu. Nakonec přidáme špetku soli, měsíčky z pomeranče odpeckované a zbavené slupky, nastrouhanou pomerančovou kůru*, máslo a Gran Marnier. Palačinky vložíme do ještě teplé pomerančové omáčky v pánvi hezky je v ní otočíme aby omáčka byla po obou stranách palačinky, ještě v pánvi jí složíme do trojuhelníčku (viz obrázek - přeložením na polovinu a na čtvrtinu) a dáme na talíř. Ozdobímeto je kousky pomeranče, pomerančovou kůrou a ještě zalijeme jednou naběračkou s omáčkou.

* ať už kůru strouháme na jemném struhadle nebo jí odkrajujeme nožem, je třeba dávat pozor na to, aby se jednalo skutečně o svrchní část - jakmile odkrojíme i bílou část která je hned pod kůrou, omáčka zhořkne.

Tip: Čerstvou šťávu z pomerančů získáte buď vymačkáním pomerančů a přelitím přes jemné sítko nebo jí lze koupit v obchodě Frutisimo Fresh ( viz. rubrika Kde nakupovat )

Domácí housky - banketky

27. srpna 2009 v 20:22 Pečení
Suroviny:

  • 2 kostky droždí
  • trocha cukru
  • 1 kg hladké mouky
  • 25 g soli
  • 200 ml olivového oleje
  • teplá voda na zadělání těsta ( příjemně teplá né horká)
  • vajíčko na potření
Postup:

Droždí rozdrobíme a necháme vzejít s trochou cukru v hrnku s teplou vodou ( směs začne pěnit asi do 15ti minut). Mouku se solí vsypeme do robotu, vlijeme vzešlé droždí, olivový olej * a zpracujeme na měkké vláčné těsto.Hned z něj oddělujeme stejně velké kousky a tvarujeme nejrůznější tvary nebo pletýnky (jednoduchý uzel stačí). Na pečicím papíru necháme kynout 30 minut. Potřeme vajíčkem a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut dozlatova.

* lze také přidat do těsta mák nebo cibulku osmahnutou na troše olivového oleje nebo sezamová semínka

Tip: pro lepší vzhled lze před pečením nazdobit posypáním krystalky soli, sezamovými semínky, makem nebo kmínem