Ořechová bábovka

18. května 2010 v 12:45 |  Pečení
Toto je recept naší rodiny. Je to ta nejlepší bábovka co jsem kdy měla. Žádná suchá buchta. Má jen jednu nevýhodu - do druhého dne vydrží málokdy, protože se hned sní.

Ingredience:

12dkg tuku ( Hera)

25dkg cukru krystal

4-5 žloutků ( dávám 5)

20 dkg polohrubé mouky

10dkg vlašských ořechů

1/8l plnotučného mléka

1 prášek do pečiva

sníh z bílků


Nejprve se utřou žloutky s cukrem a tukem. Potom si připravíme formu, Herou vymažeme formu a vysypeme jí polohrubou moukou. Potom se přidá polohrubá mouka a nastrouhané vlašské ořechy, mléko a prášek do pečiva. Mícháme tak dlouho dokud nejsou všechny ingredience řádně promíchané a nezmizí všechny hrudky - můžete použít i kuchyňského robota. Poté našleháme sníh z bílků a přidáme ho do těsta - lehce a jemně to zamícháme - těsto bude nadýchanější. Pak těsto nalijete do formy a dáme péct do trouby na 180° asi na 40 minut. Je dobré po téhle době bábovku zkontrolovat. Vzít špejli a propíchnout jí - pokud je špejle po vytažení suchá a čistá bábovka je hotová, pokud se na ní těsto trochu lepí, klidně jí tam necháme ještě 10 minut.
Jakmile bábovka projde testem se špejlí, vytáhneme jí z trouby a chvíli ji necháme ve formě aby nebyla tak horká. Když trochu vychladne, na formu dáme velký talíř a otočíme jí aby bábovka vypadla. Když nevypadne, namočíme utěrku to studené vody a dáme jí doprostřed formy - když se trochu forma ochladí potom půjde ven. Pokud ani tohle nepomůže pak nezbývá než vzít nožík a snažit se ji odtáhnout od středu. Pak už většinou vypadne lehce. Bábovku necháme vychladnout a nakonec jí lehce posypeme moučkovým cukrem.
 


4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 danča danča | 6. února 2013 v 19:39 | Reagovat

dostala jsem oříšky, slíbila dotyčnému bábovku, tak jdu na to. držte pěsti :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.