Červen 2010

Hovězí polévka

3. června 2010 v 15:15 Tradiční česká kuchyně
Tato hovězí polévka je výjimečná pro svou vyváženost surovin ze kterých je uvařená. Je voňavá, výborná a jednoduchá na přípravu.

Ingredience:

kus syrového hovězího masa ( není nad to dojít si pro něj k řezníkovi )
2 mrkve
půlka celeru
1 petržel ( kořen)
1 pórek
trochu nudliček do polévky
1 hovězí bujón
máslo
2 velké cibule
1-2 stroužky česneku
černý pepř mletý
černý pepř celý
nové koření
bobkový list
sůl
Maggi


V papiňáku uvaříme hovězí maso spolu s celými oloupanými cibulemi, 6ti kuličkami nového koření, 6ti kuličkami černého pepře a třemi bobkovými listy. Když je masíčko měkké vytáhneme ho a nakrájíme na malé kousky. Vytáhneme rozvařené cibule nakrájíme je na menší kousky a vhodíme zpět do vývaru. Vytáhneme bobkové listy a vyhodíme je. Vývar dochutíme solí, mletým pepřem a pokud mámě radši silnější vývar přidáme kostku hovězího bujónu. Nastrouháme 1 mrkev, petržel a půlku celeru na hrubém struhadle. Na hlubší pánvi rozpustíme slušný kousek másla a až se rozpálí hodíme na něj nastrouhanou zeleninu a vařečkou lehce promícháváme. Až se nám i petržel a celer zbarví mrkví dooranžova vysypeme zeleninu do vývaru. Promícháme. Přidáme na kousky nakrájené maso a podle chuti na tenké plátky nakrájené 1-2 stroužky česneku. Ochutnáme a podle chuti přidáme pepř, sůl nebo Maggi. Druhou mrkev nakrájíme na kolečka - tenké plátky a přidáme do polévky. Přisypeme tolik nudliček kolik chceme a nakonec přidáme na kroužky nakrájený pórek. Celou dobu se nám vývar a vše co do něj přihazujeme vaří. Když máme pocit že to chce víc vody tak klidně přidáme studenou vodu. Až jsou těstoviny uvařené, podáváme.