Meruňkové kynuté knedlíky

27. července 2011 v 18:00 |  Tradiční česká kuchyně

Tento recept jsem našla na stránkách http://www.mamincinyrecepty.cz/sladka-jidla/plnene-kynute-knedliky a byla jsem s ním velmi spokojená. Bylo to poprvé, kdy jsem dělala kynuté těsto a vůbec jsem nevěděla jak na to. Kynuté knedlíky mám ráda ale vždy mě zklamala koule suchého těsta s malou náplní uvnitř. Meruňkové knedlíky podle tohoto receptu mě ale přímo nadchly. Toto množství mi vystačilo na 18 knedlíků.

Ingredience

400 g polohrubé mouky
půl kostky kvasnic (21 g)
1 lžička soli
2 dcl vlažné vody
1 vejce
meruňky
měkký tučný tvaroh
cukr moučka (na posypání)
kostky cukru
máslo

Postup

Do mísy rozdrobíme kvasnice, posolíme, promneme je vařečkou a hned jak se začnou roztékat okamžitě je zasypeme částí mouky, přidáme vodu, vejce a promícháme. Za postupného přidávání mouky vypracujeme hladké pružné těsto, které se nepřichytává na stěny mísy. Je-li třeba, mouky dáme trochu víc, těsto musí být dost husté. Necháme vykynout asi 3/4 hodiny. Mezitím umyjeme meruňky, osušíme je, nožíkem je rozkrojíme podle vyznačené čárky (viz obrázek1), vyjmeme pecku a místo ní dáme jednu kostku cukru.

obrázek1: meruňka s čárkou kterou povedeme řez obrázek 1: meruňka s čárkou kterou povedeme řez

Těsto vyválíme na tloušťku 2-3 milimetry a nožem rozkrájíme na čtverečky. Do každého čtverečku zabalíme jednu meruňku a v dlaních srovnáme do tvaru koule. Přesvědčíme se že těsto dokonale kryje meruňku a že v těstě nejsou žádné díry. Knedlíky opatrně vhazujeme do vroucí mírně osolené vody a necháváme je vařit pod pokličkou 10 minut. Po 10ti minutách vytáhneme první knedlík a rozkrojíme ho. V případě že těsto uvnitř není syrové, vytáhneme ostatní knedlíky. Okamžitě po vytažení je třeba každý knedlík rychle propíchnout vidličkou,aby mohla uniknout pára, jinak se srazí a bude nevzhledný (na chuti to nic nezmění). Na talíři dáme na hotové knedlíky lžičkou měkký tučný tvaroh, posypeme moučkovým cukrem a lehce polijeme rozpuštěným máslem. Není třeba dávat másla moc jako v případě tvrdého nastrouhaného tvarohu. Místo meruněk můžeme použít i jiné ovoce.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama