Kuřecí vývar

17. listopadu 2012 v 14:34 | Zuzana Schreiberová| |  Tradiční česká kuchyně
Na internetu jsem narazila na moc dobrý návod na kuřecí vývar. Protože k němu nemám co dodat, dávám sem zkopírovanou verzi ze stránek http://schreiberova.blog.idnes.cz/c/235180/Dobry-kureci-vyvar-je-docela-alchymie.html . Autorkou tohoto receptu je Zuzana Schreiberová.


1 kg kuřecího masa (já používám křídla, protože jsou relativně levná a mají na sobě poměrně dost masa)
1/4 bulvy celeru
1 kořenová petržel
3 mrkve
1 cibule
2-3 stroužky česneku
4 kuličky pepře, 4 nového koření, 3 bobkové listy
sůl
macesové knedlíčky
macesová moučka
vejce
olej
pepř,sůl, muškátový oříšek

1. Kuřecí křídla opláchneme. dáme do hrnce spolu s očištěnou, větší kusy nakrájenou, zeleninou, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Pro krásnou zlatou barvu nechávám cibuli se slupkou(samořejmě ne tou vrchní špinavou a dávám možná i o trochu víc mrkve, než je zvykem). Vývar nikdy nepřikrýváme poklicí.
2. Ve chvíli, kdy se začne dělat šedá pěna ze stražených bílkovin, přichystáme si vedle sporáku misku a všechnu pěnu sbíráme, jedině tak zajistíme, aby se vývar nezakalil. Teprve po prvním sebrání pěny, přidáme koření, protože jinak hrozí, že bychom s pěnou vybrali i koření.
3. Ztlumíme plamen na minimum a necháme vývar táhnout, ani nemusí probublávat, jen tak trochu perlit. Čím déle můžete vývar táhnout tím lépe, já teda pod dvě hodiny nejdu a někdy táhnu vývar i tři hodiny. Průběžně sbíráme pěnu i tuk, který se v pozdějších fázích objevuje na hladině (zabráníte, aby polévka nebyla příliš mastná). Když je tekutiny málo, můžete průběžně přidat hrníček horké vody (studená voda by vývar zase zakalila).
4. Vývar slijeme, já jej teda cedím několikrát a dokonce jsem si za tímhle účelem pořídila i bavlněnou plenu. Já polévku solím až v tomhle moment. Když mám trpělivost(co většinou nemám) oberu z kila křídel tolik masa, že to stačí nejen do polévky, ale i třeba na dvě porce smažené rýže, do těstovin atd. Část zeleniny nakrájím do polévky, protože díky pomalému vaření je zelenina měkká, ale není rozvařená.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Je tento blog pro vás přehledný?

Ano
Ne

Komentáře

1 David David | 29. listopadu 2012 v 12:59 | Reagovat

Kuřecí vývar je klasika české kuchyně. Doma jsme to mívali skoro pořád :D Se zeleninou a s nudlemi nebo s kapáním. Člověk se těch vývarů ale časem přejí, je třeba zkoušet i jiné věci. Já třeba inspiraci čerpám z http://www.tradicnirecepty.cz/polevky/ ,kde jsou právě takové klasiky jako vývary, ale i trochu exotičtější polévky :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama